Потребителско меню 

 

 

 

 

 

АТЕРОМАТОЗНИ ПЛАКИ ПРИ АТЕРОСКЛЕРОЗА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Сърдечно-съдова система

 

Каква е причината за отлагането на плаки?

Отлагането на мастни вещества е резултат на настъпило разстройство на мастната обмяна в съдовата стена и тези мастни вещества се натрупват под формата на плаки (атероматозни плаки).

Какво се случва с атероматозните плаки?

С течение на времето плаката може да се пробие и нейното съдържание да се отмие от кръвния ток. На нейно място остава т. нар. атероматозна язва. Така изчезва гладкостта на вътрешния слой на артериите, характерна за непроменените съдове. Получават се грапавини, неравности, които малко или много нарушават преминаването на кръвта през тези места.

Коя е причината за образуването на съсиреци?

По грапавините могат да се отложат и тромбоцити (кръвни плочици), които увеличават съсирването на кръвта и създават заедно с грапавините на съда условия за образуване на съсиреци (тромби), които могат да запушат в крайна сметка даден кръвоносен съд. Така се получават тромбозите на артериите на мозъка - мозъчен удар, тромбозите на артериите на сърцето - сърдечен инфаркт, тромбозите на артериите на крайниците - гангрена и т. н. В зависимост от степента на засягане на различните органи от атеросклероза се проявяват и нейните белези.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79680 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?