Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Цистит PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Отделителна система

 

Описание на цистит

Циститът е хронично състояние. При възпаление на лигавицата на пикочния мехур, особено когато е хронично, еластичността на мехура се изгубва, като капацитетът му намалява с около две трети.

Симптоми на цистит

Цистит може да уринирате от 50 до 150 пъти дневно. Циститът често се обърква с инфекция на уриналния тракт и това удължава времето за точна диагноза. Ако в урината ви няма бактерии, а антибиотиците не облекчават положението, положително става въпрос за цистит. Девет от десет души с това заболяване са жени.

Поставяне на диагноза „цистит”

Нaй-често диагнозата се поставя на средна възраст, защото едва тогава симптомите са напреднали до степен да бъдат по-видими.Лечението е трудно, но има лекарства, които поуспокояват болката и намаляват броя на уринирането.

Важни съвети при цистит

Ето някои полезни съвети: Избягвайте киселинни храни и напитки колкото се може повече,избягвайте също:

цитрусови плодове

ябълки

домати

червени боровинки

ананас

ягоди

оцет

плодови сокове

газирани напитки

алкохол

изкуствените подсладители

Пийте много вода. Веднъж на ден пийте разтвор от една лъжичка сода бикарбонат в малко вода.Макар да е тежко да слушате какви симптоми и бъдещи проблеми стоят евентуално пред вас, колкото повече знаете, толкова по-голям контрол ще имате над живота си. Колкото сте по-подготвени и колкото повече знаете, толкова по- добри шансове имате да поддържате здравето си в добра форма.

Причини за цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур. Често се явява вследствие на сексуална активност. По време на полов акт в пикочния канал могат да попаднат бактерии, а оттам - в пикочния мехур, където се размножават. Организмът не винаги успява да се освободи от тях чрез урината и тогава се получава цистит. По-често това заболяване се среща при жените, отколкото при мъжете, защото анусът е твърде близо до пикочния канал, а и самият той е твърде къс.

Причинители на цистит

Най-разпространеният причинител на цистит е бактерията Еscherichia coli, която обикновено се намира в ректалната област, но  циститът може да бъде причинен и от хламидия. От него по-често страдат сексуално активни жени между двадесет и петдесет години и жени в менопауза.

Признаци за цистит

Симптомите на цистита са:

често уриниране

парещо чувство при уриниране

притискане в долната част на корема

силно миришеща урина

кръв в урината.

Доказване на цистит

Ако анализът на урината покаже неестествено високо ниво на бактерии, ще ви предпишат седемдневен курс на антибиотици.

Лечение на цистит

Симптомите обикновено изчезват от 24 до 48 часа след лечението. Ако получите цистит повече от два пъти за шест месеца, добре е да проведете лечение с профилактична доза антибиотик. Бихте могли да избегнете до известна степен проблема, ако уринирате след полов акт. Така навлезлите в пикочния канал или мехур бактерии се изхвърлят.

 

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79539 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?