Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Бременност

 

Какво представлява цезаровото сечение?

Цезаровото сечение е хирургичен начин за израждане на бебето.

Кога се прилага цезарово сечение?

Цезарово сечение се прилага по ред причини - понякога има неблагоприятно предлежание за вагинално раждане (бебе, чиито крачка са насочени към вагиналния канал, се нарича седалищно предлежание), понякога плодът е много голям, за да премине през вагиналния канал.

Понякога майката е в такова медицинско състояние, което прави необходимо цезарово сечение. Има случаи, в които операцията трябва да се извърши спешно, защото раждането не напредва или пък здравето на майката или на бебето са в опасност. Животът на бебе, родено с цезарово сечение, не се различава през първите няколко часа или дни от бебе, родено вагинално, но има и някои различия.

Каква е разликата между бебетата родени вагинално и бебетата, родени чрез цезарово сечение?

Роденото с цезарово сечение, в сравнение с бебето, родено вагинално, е по-вероятно да има течност в дробовете си. Когато в дробовете има вода, то трябва да диша по-интензивно, ето защо може да издава сумтящи звуци или да диша много бързо. Когато бебето живее в утробата, дробовете са запълнени с околоплодна (амниотична) течност. И понеже при развитието си в утробата то не диша въздух, водата не създава проблеми. Но щом бебето се роди, водата трябва бързо да напусне дробовете, за да могат да работят ефективно. Преди време докторите са смятали, че когато бебетата се придвижват по тесния вагинален канал, излишната вода буквално се изстисква от техните дробове. Сега ние знаем, че това вероятно не е вярно. Смята се, че актът на раждането стимулира отделянето на вещества, които правят родилните болки не толкова силни - както при майката, така и при детето. Ендорфините помагат да се изчисти водата от дробовете. Ето защо, ако бебето се роди с цезарово сечение, без предварителна родова дейност (или ограничена такава) - т.е. чрез цезарово сечение, което е планирано - много по-вероятно е то да бъде с повече течност в дробовете си. Бебе, което поради излишната течност е заставено да полага големи усилия, за да диша, има учестено дишане (преходна тахипнея на новороденото).

Бебе, родено с цезарово сечение, през първите часове (и даже дни) на живота си, е по-сънливо. Това е пряк резултат от анестезията, която майката е получила по време на раждането.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79677 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?