Отглеждане на домати

Последни коментари

Потребителско менюВкусни рецепти

 

 

АКО ДОМАТИТЕ ОБРАЗУВАТ МНОГО КОЛТУЦИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Обикновено доматите (Lycopersicum esculentum) се отглеждат на колове. Садят се на редове с разстояние помежду им 45 - 50 см и до всяко растение се забива кол, за който се завързва водещото стъбло. Всички странични разклонения трябва да се отстраняват внимателно. В пазвите на листата се образуват съцветията.

Обикновено основното стъбло се оставя да расте през целия вегетационен период. Ако стане много по-високо от кола, върхът му може да се отчупи. За вегетационния период узряват пет-шест гроздчета домати. По-високо разположените съцветия се отчупват, защото плодовете не узряват. Страничните разклонения се отчупват, когато достигнат дължина 5 - 10 см. Ако отчупите по-голям колтук, може да се стигне до смущения в растежа. Ако отглеждате домати в малка оранжерия, може да оставите и повече съцветия.

Знаете ли, че зелените домати са отровни? Ненапразно принадлежат към сем. Картофови - те съдържат отровния соланин. В процеса на узряване отровното вещество се разгражда и зрелите домати може да се консумират без притеснения. Според някои изследвания маринованите зелени домати съдържат опасно количество соланин - отровата преминава само отчасти в течността, в която са мариновани. Конфитюрът от зелени домати е варен със захар и може да се консумира без проблеми.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:78312 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?
 

Свободни работни места в Кюстендил
Подробности

Кино

ПРОГРАМА: Кино "В театъра" от 7 април - 13 април 2017 година
Подробности ТУК

Разписание на автобуси

Разписание на автобусите, пристигащи и заминаващи от автогара Кюстендил
Подробности ТУК