Отглеждане на домати

Последни коментари

Потребителско менюВкусни рецепти

 

 

КАРТОФЕНА МАНА ПО ДОМАТИТЕ. ПРЪСКАНЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Какви са пораженията от картофената мана по доматите и каква е борбата срещу нея?

Картофената мана е гъбна болест. По листата се образуват едри воднисти петна, които впоследствие изсъхват и стават кафяви, а от долната страна са с белезникав налеп от спорите на гъбата. Петната бързо нарастват и цялата листна петура прегаря. Петна се образуват и по стъблото, дръжките и плодовете. Растението изглежда като опърлено.

Благоприятни условия за развитието на картофената мана са честите и слаби превалявания, продължителното облачно време и температурите 10-14 градуса през деня. Болестта се развива много бързо.

Борба с картофената мана по доматите. Пръскане срещу картофената мана по доматите. Доматите се засаждат по-далеч от площи, заети с картофи. Пръска се преди и след разсаждането с 0,3- 0,5 % пероцин, 0,4 % купроцин, 1 % бордолезов разтвор, 0,2 % ортодифолатан или 0,2 % дитан. При поява на първите петна (обикновено през юни) се пръска с 0,3 % ридомил цинеб или 0,25 % ридомил плюс, С 0,3 % алиет цинеб или със сандофан - 0,25 %, 0,15 % шампион. Пръска нето се повтаря през първата половина на юли. В края на юли, когато паднат обичайните за този период дъждове, се създават условия за силно развитие на болестта. Тогава се пръска с 1 % бордолезов разтвор, който дава през този период отличен резултат.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:78312 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?
 

Свободни работни места в Кюстендил
Подробности

Кино

ПРОГРАМА: Кино "В театъра" от 7 април - 13 април 2017 година
Подробности ТУК

Разписание на автобуси

Разписание на автобусите, пристигащи и заминаващи от автогара Кюстендил
Подробности ТУК