Отглеждане на домати

Последни коментари

Потребителско менюВкусни рецепти

 

 

ПОСТАВЯНЕ НА КОЛОВЕ НА ДОМАТИТЕ PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Кога и как се набиват коловете на индетерминантните полудетерминантните домати?

Веднага след разсаждането на индетерминантните домати откъм страната на преобладаващите ветрове до всяко растение се забива кол. Коловете трябва да бъдат дълги 1,5-2 м и дебели 3-4 см. За ранните и късните домати се използват по-тънки и по-къси колове, а за средно ранните - по-дълги и по-дебели. Не трябва да се използват много дебели колове - това не е целесъобразно икономически, а и дебелите колове засенчват растенията.

Може ли вместо колове да се използва телена опорна конструкция за прикрепване на индетерминантните и полудетерминантните домати?

Веднага след разсаждането може да се изгради такава конструкция. Тя е висока 130-150 см - за индетерминантните сортове, и ниска, около 55 см - за полудетерминантните.

Високата опорна конструкция се изгражда от крайни и от междинни колове. Крайните са по-дебели и се забиват  по  дължината на реда през 15-20 м. Между тях се набиват през 2,5-3 м междинните, по-тънки, но здрави колове.

Опъват се по дължината три реда тел през 30-35 см. Ниската опорна конструкция се изгражда от колове, които  се забиват по дължината на реда през 2-3 м, на височина 55 см над почвената повърхност. Към коловете се опъват два реда тел, единият на височина 20-25 см над почвената повърхност, другият - на 25-30 см над него.

Как се привързват доматите  за коловете и за телената конструкция?

Растенията се привързват за коловете или тела с манила, найлонови нишки, изрезки от стари памучни или найлонови тъкани и др. Привързва се под лист, но не под съцветие, на осморка, хлабаво, така че стъблото да може нараства свободно.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:78312 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?
 

Свободни работни места в Кюстендил
Подробности

Кино

ПРОГРАМА: Кино "В театъра" от 7 април - 13 април 2017 година
Подробности ТУК

Разписание на автобуси

Разписание на автобусите, пристигащи и заминаващи от автогара Кюстендил
Подробности ТУК