Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОЖНА БИОПСИЯ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Кожа

 

Какво представлява кожната биопсия?

Кожната биопсия представлява диагностична процедура на вземане на парче от патологичната кожна тъкан за нуждите на хистопатологичното, електронно-микроскопското изследване и имунофлуоресцентно изследване с цел подпомагане диагнозата при различни дерматози, обяснява пред Агенция „Фокус” д-р Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА

Как се прави кожна биопсия?

За целта се взема малко парченце кожа - достатъчно е парчето да е с размер 5 -10 мм от кожната или мускулна тъкан. Предварително мястото се обезболява чрез локална анестезия - инфилтрационна анестезия.

Работи се в стерилна среда, със стерилни хирургични инструменти, стерилни ръкавици, стерилни марли и др. стерилни помощни материали. На мястото на взетото парченце кожа остава малък дефект, който в повечето случаи заздравява до 3 дни.

В случаите на по-голяма по размери биопсия се поставят хирургични шевове, които се снемат на 7-14 ден, според топографската локализация. Кожната биопсия се назначава и провежда от Дерматолог, със специалност Дерматология и Венерология.

Размерите на кожната биопсия варират от 5 мм до 10 мм.

Какъв период от време е необходим, за да се получат резултати от кожна биопсия?

Резултатите от това изследване се получават до 14 дни.

Клиниката по дерматология към Военно-медицинска Академия предлага възможност за консултации на хистологични препарати на пациенти от цялата страна.

Лабораторията по дерматохистопатология и имунохистохимия е лицензирана и има сключен договор с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за взимане на биопсичен материал, обработка и консултация на хистологични препарати по приетите клинични пътеки.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:80101 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?