Потребителско меню



 

 

 

 

 

 

РИБА. ПОЧИСТВАНЕ НА РИБА PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

Как да обработим рибата преди да я сготвим?

Преди да се подложи на каквото и да било кухненска обработване, рибата трябва да премине през така наречената предварителна обработка, състояща се от следните манипулации: почистване, изкормване, нарязване. Едва след тази предварителна работа рибата може вече да се приготви за едно или друго ястие.

Как да измием рибата?

Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се вмиришат другите продукти на риба. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет. Недобре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш, десерт или друго ястие. Тази миризма в някои случаи може да се дължи просто на съвместното съхраняване в хладилника на хайвери, риби и сладкиши или други продукти.

Как да чистим риба с люспи?

Почистването на рибата зависи от вида и. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът -с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата. С ножица се изрязват перките.

Как да почистим рибата от вътрешностите?

Изкормят се вътрешностите на рибата заедно с хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издръпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода. Измитите риби се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

Как да чистим риба чига?

Ако рибата е чига, внимателно се издръпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

Как да чистим риба шаран?

При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефеното копче (кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често оставянето на това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

 


 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79650 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?